Wordt de mens een uitstervend ras?

Ik heb net een filmpje gezien “humans need not apply” over hoe ons werk in de breedste zin van het woord binnen afzienbare tijd wordt gedaan door geautomatiseerde robots, van zwaar werk tot vervoer, van journalist tot advocaat, van kassière tot kantoorklerk, van schaker tot componist.
Wat gebeurt er dan? Hebben we dan een perpetuum economie, die zichzelf draaiende houdt, nieuwe middelen en mogelijkheden ontwikkelt en deze dan aan ons mensen aanbiedt? Of zelfs dat niet meer, maar aan de robots die ons hebben vervangen?
Wat blijft er dan over van de mens? Gaan we lezen, reizen, luieren, ons verdiepen in filosofie, grote geloofsvragen en de wetenschap? Sporten, zeilen, vliegen?
Maar hoe dan? Van welk geld? Met welke middelen? Blijven we steken in wat we nu hebben, tegen een basisinkomen? Maar betaald door wie, is dan de vraag? Is het nog nodig om te werken voor geld, maar ook om hypotheek af te dragen? Voor wie, of wat? Zijn banken nog nodig, is geld nog nodig? Als machines alles overnemen, krijgen we dan een nieuwe wereld waarin geld overbodig is? Want tenslotte: wat moet een machine met geld? Kan er dan niet worden geproduceerd naar behoefte, wereldwijd?
Gaan we dan terug naar een ruileconomie, waarin mensen met al hun vrije tijd weer gaan knutselen, niet omdat het moet, maar omdat ze tijd hebben, en dat vervolgens ruilen tegen iets wat een ander heeft geknutseld? Krijgen we dan twee economieën naast elkaar? Starten we overnieuw, zonder de druk van werken om te leven? Kijken we over 50 jaar terug en zeggen we: ongelooflijk dat onze (voor)ouders zich zo hebben kapot gewerkt, en waarvoor? Of gaan we elkaar bevechten, om de meeste en beste machines te bemachtigen? En elkaar daarmee beconcurreren, bedreigen en afpersen? Ik weet zeker dat filmproducenten hier de mooiste scripts van kunnen maken, zowel de ene kant op als de andere.
Steeds meer denk ik dat we terug gaan naar ieder zijn eigen koe, kip, schaap, varken en kleine moestuin met fruitbomen om in het eigen onderhoud te voorzien, dat we leren met minder genoegen te nemen in de materiële zin, en ons meer gaan bezighouden met het geestelijke. Misschien maar goed ook, want het einde der tijden zou zomaar eens geautomatiseerd kunnen worden ingeluid: het uitsterven van een nutteloos geworden ras… de mens.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s